Derfor valgte jeg at være selvudgiver… og sådan gjorde jeg!

Jeg har altid elsket at skrive. I 2011 udgav jeg min første fagbog “Din guide til positivt selvværd” via forlaget FADL og i 2012 udgav jeg selv min næste fagbog: “Medlemsside Manualen“.

Grove træk og runde tal – sådan gjorde jeg som selvudgiver!

Jeg valgte at udgive selv af flere årsager og jeg har fået en del spørgsmål omkring det hele. Derfor har jeg skrevet dette indlæg om processen. Det bliver ikke fyldestgørende, men giver forhåbentlig et godt overblik.

Først udgav jeg via et forlag

Da jeg skrev på min første fagbog “Din guide til positivt selvværd!” fik jeg under skriveprocessen henvendelser fra hele tre forlag. Jeg var sikker på, at det ville være en blåstempling at udgive sin bog via forlag.

Jeg indgik en aftale med et forlag og de var meget imødekommende. Jeg skulle blot sige til, hvis jeg havde brug for assistance eller havde lyst til at komme ind til dem og skrive. Jeg skrev i månedsvis, afleverede manuskriptet og forlaget stod så for alt det administrative omkring tryk, boghandlere, markedsføring osv.

Jeg stod selv for det meste online markedsføring via mit nyhedsbrev, sociale medier, blog osv. Desuden var det selvfølgelig mig selv, der var til stede ved interviews. Jeg var i radio, tv, i bladene og sågar på Færøerne til et live interview.

Langt de fleste aftaler mellem forfatter og forlag er med ca. 15 % pr. bogsalg og forlaget får rettighederne til manuskriptet. Det er ikke alverden, men min bog skulle fortrinsvis bruges som promotion og forlaget havde alle omkostninger. Så det var ok.
Jeg troede, at når jeg udgav via forlag, så havnede jeg automatisk på hylderne i boghandlerne. Det var ikke tilfældet. Konkurrencen er stor og der er mange faktorer, der spiller ind. Dog var bogen at finde et par enkelte steder og det er altid muligt at bestille bogen direkte hos boghandleren.

Selvom det var dejligt nemt at udgive via forlag, så havde jeg ikke selv rettighederne til min bog. Jeg kunne ikke bare lave digitale produkter, forære billige eksemplarer væk osv. Jeg havnede ikke bare på hylderne hos boghandlerne. Indtjeningen er minimal og jeg skulle også selv promovere bogen for at styrke mit brand.

Der er fordele og ulemper. Det handler først og fremmest om formålet med bogen.
Jeg kunne lave en meget lang list med både fordele og ulemper ved hhv. at udgive selv og udgive via forlag. Det kan være en detalje, der afgør om det skal være den ene eller den anden metode.

Ved at udgive via forlag, skal du ikke bruge krudt på det administrative og har ikke økonomiske risiko. Du kan kalde dig forfatter via forlag og kan koncentrere dig om alt andet i din forretning end bogudgivelse og salg. Sådan til dels i hvert fald.

Men ønsker du at bygge en forretning op omkring din bog, så kan det i nogle tilfælde være en fordel at udgive selv. Det syntes jeg, at min nye bog egnede sig bedst til.

Denne gang ville jeg selv udgive!

Jeg ville gerne skrive en bog om medlemssider. Mit forlag spurgte mig flere gange, om jeg ville skrive via dem. Men jeg havde besluttet at udgive bogen selv og finde ud af, hvilke muligheder der var i det.

Den primære årsag var simpelt hen, at jeg ville beholde rettighederne og bygge forretning op omkring bogen. Jeg ville have fuld frihed og fleksibilitet til at lege med bogen.

Jeg fik god inspiration i bogen: “Forfatter A/S” af Jan Felland og var rimelig fortrøstningsfuld omkring processen, da jeg havde skrevet før og jeg havde erfaringen med tryksager og marketing.

Processen

Jeg vil her skitsere, de trin der er i processen. I min i hvert fald. Så får du en fornemmelse af, hvordan det kan gøres, hvad du måske selv skal overveje, hvis du vil udgive en bog. Priserne er ekskl. moms og kan have ændret sig efterfølgende.

– Jeg startede med at arbejde på min ide. Fik sat rammerne.

– Så fik jeg en personlig session med skrivecoach Karsten Pers. Her fik jeg især sparring på min målgruppe og ide. Udgift 2.700 kr.

– Genlæste “Fra idé til bestseller” med Rikke Moos.

– Fik layoutet et bogomslag hos crowdSPRING. Udgift 2.040 kr.

– Så begyndte jeg at skrive. Jeg tog en tur i sommerhus et par dage. Skrev hjemme. Skrev ude. Lavede overspringshandlinger. Skrev lidt mere. Overskred deadlines. Skrev færdigt.

– Undervejs var jeg på et kursus i at være selvudgiver. Udgift 785 kr.

– Jeg fandt grafiker på Amino Freelancer der kunne sætte bogen op til tryk. Udgift 3.000 kr.

– Jeg fandt korrekturlæser på Amino Freelancer. Udgift 2.900 kr.

– Bestilte prøvebog hos trykkeri (Scandinavian Book). Der var fejl i opsætning. Derfor var der en masse redigering frem og tilbage med grafiker. Udgift 500 kr.

– Bestilte endnu en prøvebog. Der var et par mindre fejl i opsætningen, men ikke noget af betydning for bogen. Udgift 500 kr.

– Tryk tager ca. 14 dage. Jeg bestilte 1.000 stk. Udgift 14.000 kr.

– Jeg havde allerede en shopløsning, så jeg oprettede bogen der, så den kunne bestilles direkte på min hjemmeside.

– Jeg lavede aftale med DBK om distribution via boghandlere. Udgift oprettelse 3.540 kr. og årligt 900 kr. og ekspedition pr. bog 13 kr. OBS – Jeg valgte at opsige aftalen efter et års tid. Jeg sender fortrinsvis bøger selv og det kan derfor ikke svare sig med distributionsselskab.

– Undervejs i slutfasen var der også en del administration. Der er noget med pligteksemplar, CopyDan, bibliotek, registrering i diverse databaser osv.

Som du kan se, er der mange ting der skal på plads. Det er tidskrævende og der er en del udgifter. Derudover er der så selve markedsføringen af bogen, som er et kapitel for sig selv.

Konklusionen er, at det var en lidt større mundfuld, end jeg forventede. Både det administrative og selve skriveprocessen har været mere omfattende, end jeg først kalkulerede med. Det har også været lidt mere sårbart at udgive selv, for så er det “kun” en selv, der har sagt JA til ideen på forhånd. Men jeg ville gøre det igen.

Jeg håber, du fik en fornemmelse af det at være selvudgiver i forhold til at udgive på forlag. Vil du have mere inspiration og hjælp til din bogudgivelse, så se nærmere på NewPub, der er et fantastisk forfatternetværk og resursebibliotek for selvudgivere.